kind leren met kralen

Montessorionderwijs in Tilburg

Leer mij het zelf te doen

Montessorionderwijs begint bij de nieuwsgierigheid die kinderen van nature hebben. Door hun onderzoekende houding aan te moedigen, ontdekken ze zelf de wereld om hen heen. Als kinderen dingen zelf doen, ontdekken ze niet alleen hun talenten, maar ook wat ze echt leuk vinden en wat bij ze past. Zo vormen ze stap voor stap hun eigen persoonlijkheid.

Wat is Montessorionderwijs?

Montessorionderwijs is gericht op wat kinderen zelf nodig hebben: onderwijs op maat. In een vertrouwde en duurzame omgeving kunnen kinderen zich helemaal ontplooien. En dat op alle gebieden; van kennis tot het omgaan met emotie en gevoel.

Montessorionderwijs, bedacht door arts en pedagoog Maria Montessori, begint bij de unieke kenmerken en onderlinge verschillen bij kinderen. Het onderwijs is gebaseerd op het idee dat kinderen het beste leren wanneer dit op eigen tempo en niveau gaat. 


Elk kind:

  • voelt eigenaarschap voor zijn of haar eigen leerproces
  • krijgt vrijheid in het maken van keuzes
  • ontwikkelt een mate van zelfstandigheid
  • krijgt vertrouwen in het eigen kunnen
  • leert trots te zijn op wat hij of zij kan
loose parts
Spelen en leren met duurzame materialen

Uniek aan Montessorionderwijs is het gebruik van unieke en duurzame materialen. Vooral in de onderbouw zie je kleurrijke en makkelijk te gebruiken materialen die altijd binnen het bereik van kinderen zijn. Dit moedigt ze aan om zelf te kiezen en ontdekken. Zo wordt de natuurlijke nieuwsgierigheid en de zin om te leren, extra gestimuleerd.

Groeien op eigen tempo

De rol van de leerkracht is inzicht geven en sturing bieden, maar ook observeren. Op basis van die observaties wordt de persoonlijke begeleiding afgestemd op de kinderen. Zo krijgt ieder kind de ruimte om op zijn of haar eigen tempo te leren en te groeien.

Montessorionderwijs en -opvang in Tilburg

Past Montessorionderwijs of -opvang bij jouw visie op hoe je jouw kind(eren) het liefst ziet opgroeien? Kinderen kunnen terecht bij onze Montessorilocaties Kindcentrum Koningshaven in de wijk Fatima, De Petteflet in de Reeshof en De Elzen in de Bomenbuurt. Bekijk de websites voor meer informatie of vraag een rondleiding aan!