Montessori kinderopvang spelen met loose parts

Montessori kinder­opvang

Bij Montessori-kinderopvang draait alles om de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen. Of het nu op het kinderdagverblijf, de peuteropvang of de buitenschoolse opvang is; we stimuleren de onderzoekende houding van kinderen. Zij ontdekken de wereld door het zelf te doen. Want kinderen kunnen veel, als je ze maar de ruimte geeft: dan ontdekken ze wat ze leuk vinden en wat bij ze past. Zo groeit hun eigen persoonlijkheid.

Op weg naar zelfstandigheid

Met de Montessori-aanpak bouwen kinderen zelfvertrouwen op en sluiten de pedagogisch professionals aan bij hun belevingswereld. Pedagogisch professionals en kinderen gaan samen op weg naar zelfstandigheid, altijd in een warme en veilige omgeving. Allemaal passend bij de filosofie: 'leer mij het zelf te doen'.

In het Montessorionderwijs, bedacht door Maria Montessori, staat leren op eigen tempo centraal. Er is een fijn evenwicht tussen vrijheid en regels. Kinderen leren al vroeg over zichzelf, anderen en de wereld om hen heen. Dit geldt ook in de kinderopvang. We gebruiken duurzame materialen, zoals houten speelgoed. De natuur speelt een grote rol: met ontdekkingstuinen op onze locaties en uitstapjes naar parken en bossen in de buurt leren kinderen over de buitenwereld. Gezondheid staat voorop: kinderen kunnen slapen in buitenbedjes en er is ook een gezond voedingsbeleid, zodat kinderen op een zo jong mogelijke leeftijd al leren over lekker en gezond eten.

Montessori-bso

Kinderen van 4 tot 13 jaar kunnen terecht bij de buitenschoolse opvang. Hier mogen kinderen naar hartenlust spelen met verschillende materialen, denk aan gips gieten of met hout werken. Het doel is om kinderen te leren dat ze mogen uitproberen, zelf keuzes mogen maken en dat ze leren samenwerken.

Waar vind je Montessori-opvang in Tilburg?

Past Montessori-kinderopvang bij jouw visie op hoe je jouw kind(eren) het liefst ziet opgroeien? Kinderen kunnen terecht bij drie Montessori-kindcentra van Xpect013: De Petteflet in de Reeshof, Koningshaven in Tilburg Zuid-Oost en De Elzen in de Bomenbuurt. Door de intensieve samenwerking tussen de kinderopvang en de basisschool raken kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd met de omgeving, het gebouw, de medewerkers en andere kinderen. 

Bekijk de websites voor meer informatie, het maken van een kennismakingsafspraak of het bezoeken van een open dag.