FAQ Onderwijs
Hier vind je de meestgestelde vragen over onderwijs bij Xpect013.
Aanmelden
Wanneer mag mijn kind naar de basisschool?
Als een kind 4 jaar oud is, mag het naar school. Een kind is dan nog niet leerplichtig. Als een kind 5 jaar oud is, geldt de leerplicht wel.
Hoe meld ik mijn kind aan voor de basisschool?
Aanmelden voor een basisschool doe je rechtstreeks per locatie. De school vraagt je meestal om eerst een rondleiding te plannen om een indruk te krijgen van een school. Voor de aanmelding kan het aanmeldformulier van de school worden gebruikt. Op het formulier wordt om informatie over het kind gevraagd. Bijvoorbeeld de voor- en achternaam van het kind, de geboortedatum, het geslacht en het BSN-nummer van het kind. Ook kunnen ouders op het formulier aangeven of het kind nog op een andere school is aangemeld en of het kind bijvoorbeeld een bijzondere onderwijsbehoefte heeft.
Welke school past bij mijn kind?
Het kiezen van een basisschool is een belangrijk moment. Hoe je de juiste keuze maakt lees je in ons artikel ‘Hoe kies je de beste basisschool?’.
Wat zijn wendagen op de basisschool?
Voordat een kind naar school gaat, mag het vaak een paar dagen komen wennen op school. Dat kan vanaf het moment dat een kind 3 jaar en 10 maanden oud is. Een kind mag volgens de wet maximaal 5 dagen op school komen om te wennen.
Wanneer schrijf ik mijn kind in voor de basisschool?
Inschrijven voor de basisschool kan vanaf 3 jaar. Het is belangrijk om je kind minimaal 10 weken voor de 4e verjaardag schriftelijk aan te melden. In de wet staat dat de aanmelding zo mogelijk ten minste 10 weken voor de datum waarop toelating wordt gevraagd door de ouders wordt gedaan. Vanaf 3 jaar en 10 maanden mag je kind een aantal halve dagen naar school om te wennen. Hierover maak je afspraken met de school.
Gelden er voorrangsregels bij het aannemen van een kind op de basisschool?
Een basisschool mag werken met een aannamebeleid. Er gelden bijvoorbeeld voorrangsregels voor broertjes en zusjes van kinderen die al op de school zitten. Dit beleid moet wel duidelijk kenbaar zijn voor ouders. De regels die de school hanteert staan in de schoolgids en/of op de website van de school.
Verlof en verzuim
Hoe vraag ik verlof aan voor mijn kind?
De schoolvakanties en vrije dagen staan in de schoolgids van de school. In de schoolgids staan ook de regels van de school voor het aanvragen van verlof.
Mag een kind buiten de schoolvakantie op vakantie?
Hoofdregel is dat dit niet mag. Wel zijn er enkele uitzonderingen mogelijk. Dit staat in de Leerplichtwet. In die wet staat dat ouders maximaal tien dagen per schooljaar verlof kunnen aanvragen zodat zij met hun kind(eren) op vakantie kunnen gaan tijdens schooltijd. In die wet staat ook in welke situatie (“gronden”) dit verlof kan worden aangevraagd. Bijvoorbeeld omdat het kind alleen buiten de schoolvakanties om met de ouders op vakantie kan gaan door de specifieke aard van het beroep van één van de ouders.
Moet mijn kind alle dagen naar school?
Ja, maar soms is een uitzondering mogelijk. Bijvoorbeeld als het voor een jong kind te vermoeiend is om de hele week op school te zijn. In de Leerplichtwet staat dat een kind tot 6 jaar maximaal 5 uren per week thuis mag blijven. De ouders van het kind en de directeur van de school maken hier samen afspraken over.
Mag ik mijn kind thuishouden van school?
In beginsel mag een kind niet worden thuisgehouden van school. Maar soms mag dit wel. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een speciale gelegenheid, zoals een bruiloft. Hiervoor kan voorafgaande toestemming van de directeur worden gevraagd. Of er is een belangrijke religieuze feestdag, waardoor een kind een dag niet naar school hoeft. Het is belangrijk om dit vooraf met de leerkracht of de directeur van de school te bespreken.
Kosten
Welke kosten zijn verbonden aan de basisschool?
Omdat de meeste basisscholen in Nederland worden betaald door de overheid hoeven ouders geen lesgeld te betalen. Er kunnen wel kosten zijn verbonden aan de basisschool. Bijvoorbeeld de vrijwillige ouderbijdrage die soms door de school wordt gevraagd. Of kosten voor buitenschoolse opvang of het overblijven op school. Dit is terug te vinden in de schoolgids.
Wat als ik de ouderbijdrage niet betaal?
De ouderbijdrage is vrijwillig. Kinderen mogen altijd meedoen aan de extra activiteiten van de school, ook als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet (kunnen) betalen. Informatie over de vrijwillige ouderbijdrage staat in de schoolgids. Bijvoorbeeld hoe hoog de bijdrage is die wordt gevraagd.
Overig
Welke regels gelden er voor doubleren?
De school beslist of een kind overgaat naar de volgende groep of niet. In de schoolgids staat op welke manier de school omgaat met overgaan en blijven zitten.
Tot welke leeftijd gaat een kind naar de basisschool?
Een kind mag naar de basisschool tot en met het schooljaar waarin het kind 14 jaar oud wordt.