Rugzakken op de gang

Hoe kies ik een basisschool?

Peuters van vier jaar oud mogen voor het eerst naar groep 1 van de basisschool. Vanaf vijf jaar is het verplicht. Het kiezen van een basisschool is een belangrijk moment. Je wilt natuurlijk dat je kinderen er acht jaar met plezier naartoe gaan. Waarbij het belangrijk is dat je kind goed onderwijs krijgt en zich prettig voelt op school. Hoe maak je dan de juiste keuze?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een basisschool?

Je begint je zoektocht naar een goede basisschool vaak met het verzamelen van informatie. Familie, buren of vrienden in de buurt kunnen je misschien veel vertellen over een school. Ook bereikbaarheid van de school speelt een rol. Is de route op weg naar school veilig? Kun je je kind de route alleen laten afleggen? Of moet je je kind elke dag brengen? Dat doe je de eerste jaren natuurlijk sowieso, maar hoe zit dat als je kind ouder wordt?

Onderwijsconcept

Een onderwijsconcept is de manier waarop de school het onderwijs vorm en inhoud geeft. Xpect013 biedt verschillende onderwijsvormen aan: regulier onderwijs, Dalton-, Montessori-, en Jenaplanonderwijs. Wat past bij jouw kind? Hier vind je meer informatie over de verschillende onderwijsconcepten binnen Xpect013.

Eigen identiteit

Binnen Xpect013 heeft elke school een eigen identiteit. De ene school richt zich op gezonde voeding en beweging, terwijl een andere school de focus legt op cultuur en muziek. Onderzoek welke school het beste bij jouw kind past. Bekijk al onze locaties

Buiten­schoolse opvang

Heb je als ouders beiden een baan of volg je een studie? Dan is het handig om vooraf te bedenken hoe je buitenschoolse opvang voor je kind gaat organiseren. Wat zijn de schooltijden? Welke mogelijkheden tot buitenschoolse opvang zijn er binnen de school? Welke kosten zijn daaraan verbonden? Hier lees je meer over buitenschoolse opvang bij Xpect013.

Rondleiding

Een rondleiding is de beste manier om een indruk te krijgen van een school. De informatie over de school kan nog zo aanspreken: als je er rondloopt, proef je ook de sfeer. Stel ook vragen: over klasgrootte, voeding, beweging en buitenschoolse activiteiten. Hoe ziet het gebouw eruit, wat voor leerlingen zitten er op de school en hoe gaan ze met elkaar om op het schoolplein? Hoe word je als ouders geïnformeerd over de vorderingen van je kind? Bedenk zelf goed wat je over de school wilt weten. Sommige basisscholen organiseren een open dag, deze informatie kun je terugvinden op de website van de school

Allemaal vragen om vooraf goed over na te denken. Wat de juiste keuze voor jouw kind uiteindelijk is? Dat kan alleen jij bepalen. Laat zowel de verzamelde informatie als je gevoel meetellen. Laat de mening van anderen meewegen, maar bepaal vooral zelf wat bij je kind en bij jou past.