Kinderen spelen bij de kinderopvang

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de peuteropvang?

Wat vliegt de tijd! Je kindje is bijna jarig of is al 2 jaar en is nog niet eerder naar een kinderopvang geweest. Je hebt besloten dat het tijd is voor je kind om de grote stap te zetten en naar de peuteropvang (voorheen peuterspeelzaal) te gaan. Dat is leuk! Maar het kan ook spannend zijn, voor zowel jou als je peuter. Wat kan je verwachten? Hoe bereid je je peuter voor? Wij hebben tips.

Praat erover

Begin met een praatje met je peuter over de peuteropvang. Over wat voor leuke activiteiten ze gaan doen. Dat je ze alleen laat voor een paar uurtjes maar ook weer snel terugkomt. Benoem ook dat er lieve leidsters zijn die voor de kinderen zorgen. Peuters begrijpen misschien niet alles, maar het helpt om ze voor te bereiden op het idee.

Speel!

Creëer thuis een klein hoekje waar je met de knuffels of poppen van je peuter de peuteropvang nabootst. Zo kan je peuter alvast spelenderwijs de peuteropvang ontdekken.

Boeken

Er zijn veel leuke kinderboeken over de eerste schooldag of peuteropvang. Bobbi naar de speelzaal, Anna in de klas, Wat zegt een kleine krokodil op de crèche? zijn bijvoorbeeld leuke boeken om samen met je peuter te lezen. 

Bezoek de locatie

Voordat je je peuter aanmeldt bij een locatie, kan je een rondleiding aanvragen. Neem dan vooral je peuter mee! Zo kan je peuter rondkijken, de omgeving verkennen en er alvast een gevoel bij krijgen. 

Knuffel van thuis

Laat je peuter iets van thuis meenemen naar de peuteropvang, zoals een knuffel of een dekentje. Dit kan hen troost bieden als ze zich een beetje overweldigd voelen.

Wees geduldig

Verwacht niet meteen dat je peuter zich helemaal op zijn gemak voelt op de eerste dag. Wees geduldig en geef ze de tijd om aan de nieuwe omgeving en routine te wennen. Net als volwassenen moeten peuters wennen aan nieuwe situaties. Het zijn net mensen! Voor je het weet wil je peuter niet meer naar huis en hebben ze het heel erg naar hun zin met hun nieuwe vriendjes. 

Tot slot: Je doet dit als ouder niet alleen. Je kind wordt opgevangen in een veilige en warme omgeving door onze pedagogisch professionals, die zich dagelijks inzetten voor de ontwikkeling van jouw kind. Onze peuteropvanglocaties zijn ontworpen als een ondersteunende omgeving waarin je kindje nieuwe vaardigheden aanleert en vriendjes maakt. 

Veel succes en geniet van deze nieuwe mijlpaal!