baby met bal

Wennen op de kinder­opvang

Tijdens je verlof is het goed om je kindje ook alvast, stap voor stap, te laten wennen aan de periode dat jij weer gaat werken en niet meer ieder uur in de buurt bent. Wanneer je dat nu alvast doet, kun je daar lekker de tijd voor nemen in plaats van straks snel en gehaast door te moeten naar je werk. De rust die jij uitstraalt, voelt je kind en maakt het wennen een stuk relaxter voor jullie allebei.

Andere omgevingen

Laat je kindje eerst eens wennen aan het doorbrengen van tijd zonder jou, in een andere omgeving. Begin vertrouwd. Een uurtje bij opa en oma terwijl jij een boodschap doet, is al genoeg om mee te starten. Bouw dit langzaamaan uit. Zo went je kind beetje bij beetje aan een andere omgeving, andere mensen die voor hem of haar zorgen en tijd zonder jou door te brengen.

Wennen tijdens je verlof

Als je je kind hebt aangemeld voor de kinderopvang, dan is het vaak mogelijk om één of meerdere wenmomenten in te plannen (mits er ruimte is op de groep). Als er bij het kinderdagverblijf ruimte is om je kind te laten wennen, dan raden we aan om dit waar mogelijk in te plannen tijdens de laatste weken van je verlof. Zo heb jij alle tijd om je kind hierin goed te begeleiden. Je kunt je kind rustig brengen en alle bijzonderheden bespreken met de pedagogisch professionals. Alles zonder haast en stress, zodat je kindje ontspannen kan wennen aan een nieuwe omgeving.

Rustig starten

Het intakegesprek bij de kinderopvang is het moment om de wenperiode te bespreken. Hoe zie jij dit voor je, heb je specifieke wensen en wat is gebruikelijk bij de kinderopvanglocatie? Er wordt meestal gestart met een dagdeel, vaak een ochtend, zodat je kind ’s middags weer lekker vertrouwd in zijn/haar eigen bedje ligt. Afhankelijk van hoe dit gaat, kun je de duur langzaam uit gaan breiden.

Baby wennen, ouders wennen

Natuurlijk moet je baby wennen aan een nieuwe omgeving en nieuwe mensen, maar jij moet ook wennen. Je hebt wellicht een rondleiding gehad en een intakegesprek op de locatie, maar je kind afzetten bij de opvang is toch weer een ander verhaal. Misschien is het zelfs wel de eerste keer dat je een ochtend zonder je kind door gaat brengen. We begrijpen dat dit spannend is. Bespreek goed met de locatie wat jij prettig vindt. De pedagogisch professionals zullen er alles aan doen om het wennen zo goed mogelijk te laten verlopen. Zodat jij met een goed gevoel de eerste keer naar huis rijdt en je kind ook weer tevreden ophaalt. Dit maakt het brengen van je kindje steeds een stukje makkelijker!