Kosten kinderopvang Xpect013

Kosten kinder­opvang

Als je kiest voor kinderopvang wil je graag weten wat de tarieven zijn. In de kinderopvang worden deze vaak bruto per uur weergegeven. Die bruto uurprijs heb je nodig voor de aanvraag van de kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst, maar het geeft je weinig beeld van de werkelijke kosten. Daarom hebben we een handige rekentool, waarmee je snel en makkelijk berekent wat je betaalt aan Xpect013 in jóuw specifieke situatie. 

Vul de rekentool in en ontdek direct wat je maandelijkse netto kosten zijn.

Tarieven kinder­opvang bij Xpect013 in 2024

Hieronder vind je de meest voorkomende contractvormen. Op sommige kinderopvanglocaties zijn ook andere contracten mogelijk, de locatie kan je er alles over vertellen. Let op: onderstaande tarieven zijn bruto uurprijzen. Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag of subsidie vanuit de gemeente, dan betaal je waarschijnlijk minder dan dat hier staat. Vul de rekentool in om te zien wat de kosten in jouw situatie zijn.

Kinderdagverblijf 52 weken per jaar*

Bruto maandprijs: € 472,85

Bruto uurprijs: € 9,92

Peuteropvang 40 weken per jaar**

Bruto maandprijs: € 363,73

Bruto uurprijs: € 9,92**

BSO 52 weken per jaar**

Bruto maandprijs: € 238,88

Bruto uurprijs: € 8,82

BSO 40 weken per jaar***

Bruto maandprijs: € 156,30

Bruto uurprijs: € 10,03

Voorschoolse opvang

Bruto maandprijs: € 32,50

Bruto uurprijs: € 9,75

Afrondingsverschillen en fouten voorbehouden. Je kunt aan deze tarieven geen rechten ontlenen.

* op basis van 1 hele dag kinderopvang.
** peuteropvang wordt op een aantal locaties aangeboden voor 40 en/of 52 weken. De prijs betreft de eerste twee dagdelen met subsidie van de gemeente. De overige dagdelen zijn tegen de bruto uurprijs van €11,18. Meer informatie over de kosten van peuteropvang en over de proef met gratis peuteropvang voor ouders met een laag inkomen lees je hieronder.
*** prijzen van de bso worden gebaseerd op de eindtijd van scholen. De hier genoemde prijzen zijn gebaseerd op de eindtijd van 14.30 uur. Via de rekentool bereken je precies wat je uurprijs wordt op basis van je gekozen dagen en de bijbehorende eindtijden van de (vroegste) school. 

Gratis peuter­opvang

Vanaf 1 april 2024 start Gemeente Tilburg met een proef voor gratis peuteropvang. De opvang wordt gratis voor ouders die een inkomen hebben tot 120% van het sociaal minimum (€25.090 per jaar) en geen recht hebben op kinderopvangtoeslag. Vanaf 1 april 2024 betalen zij geen eigen bijdrage meer voor de peuteropvang.

Heb je een hoger inkomen? Dan lees je hieronder wat op jou van toepassing is.

Peuter­opvang met subsidie

We vinden het belangrijk dat alle kinderen van 2-4 jaar naar de peuteropvang kunnen komen. Ook als je als ouder niet werkt. Alle Tilburgse ouders van peuters van 2-4 jaar krijgen een tegemoetkoming in de kosten voor 2 dagdelen peuteropvang per week op basis van 40 weken opvang per jaar. Je ontvangt deze tegemoetkoming op basis van je verzamelinkomen. 

Werk of studeer je? Dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Dit vraag je aan via de Belastingdienst. Heb je geen werk of studie? Dan heb je recht op subsidie van de gemeente. De peuteropvanglocatie regelt deze subsidie voor jou. 

In de ouderbijdragetabel peuteropvang zie je precies wat je uiteindelijk maandelijks betaalt voor peuteropvang, afhankelijk van je inkomen. Let op: de gegevens uit deze tabel gelden per 1 april 2024. 

Ouderbijdragetabel peuteropvang 2024

Heb je hier nog vragen over? Neem contact op met de peuteropvanglocatie van jouw keuze voor meer informatie over de kosten.

Kinderopvangtoeslag

Combineer je de zorg voor je kind(eren) met werk, een studie of een inburgeringstraject, dan kom je meestal in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten vanuit de overheid. Dit noemen we kinderopvangtoeslag. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van je gezinssituatie en het verzamelinkomen. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de tegemoetkoming. Op de website van de Belastingdienst lees je of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Kom je in aanmerking voor deze tegemoetkoming, dan kun je de kinderopvangtoeslag via dezelfde website ook aanvragen.

Let op: vraag de kinderopvangtoeslag aan binnen 3 maanden nadat de opvang is gestart, zo loop je geen kinderopvangtoeslag mis. Wijzigt er iets in je inkomen, gezinssituatie of in de locatie of het uurtarief van de kinderopvang? Geef deze wijziging dan ook zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst.