Kind bij kinderdagverblijf

Hoe kies ik een kinderdagverblijf?

Het kiezen van een kinderdagverblijf is een belangrijke beslissing. Je wilt natuurlijk dat je kind zich hier goed voelt en de zorg aansluit op jouw wensen. Daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen en een keuze te maken die bij jullie past.

Begin op tijd

Het is slim om al vroeg te beginnen met je zoektocht. Zo heb je genoeg tijd om verschillende kinderdagverblijven te bezoeken en een goede keuze te makenOnze tip is om al tijdens je zwangerschap te beginnen met oriënteren. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een kinderdagverblijf?

Bedenk voor jezelf de zaken die jij belangrijk vindt bij een kinderdagverblijf. Bereikbaarheid, openingstijden, kosten, de groepssamenstellingen en de pedagogische visie zijn belangrijke onderwerpen.  

Bereikbaarheid

Houd rekening met de praktische kant: Is de locatie goed bereikbaar vanuit je huis of werk? Ga je je kind(eren) te voet of per fiets brengen dan is het natuurlijk fijn om te kiezen voor een kinderopvang in de buurt. Nog een voordeel van een kinderopvang in de buurt is dat vriendjes en vriendinnetjes ook dichtbij wonen. Makkelijk met speeldates! 

Openings­tijden

Kinderdagverblijven hanteren verschillende openingstijden. Het is mogelijk dat je vanwege je werk behoefte hebt aan een kinderdagverblijf dat langer open is. Je kunt deze informatie vinden op de website van de locatie van jouw keuze.

Groepssamenstelling

Bij een kinderdagverblijf zijn er vaak verticale en horizontale groepen. In een verticale groep zitten kinderen van nul tot vier jaar bij elkaar. In een horizontale groep zitten kinderen van dezelfde leeftijd. Dit betekent dat er vaak een aparte babygroep, dreumesgroep en peutergroep is. Beide soorten groepen hebben hun voordelen. Je kind heeft meer leeftijdsgenootjes om mee te spelen in een horizontale groep en bij de verticale groep leren de jongere kinderen van de oudere kinderen.

Pedagogische visie

De pedagogische visie van een kinderdagverblijf geeft aan hoe het kinderdagverblijf denkt over opvoeding. Het is belangrijk dat de pedagogische visie van een kinderdagverblijf aansluit bij jullie eigen ideeën over opvoeding. Als jullie bijvoorbeeld vinden dat het belangrijk is dat kinderen veel buiten spelen, dan is het belangrijk om een kinderdagverblijf te kiezen dat deze visie deelt. 

Luister naar je gevoel

Naast de praktische zaken is het ook belangrijk om te luisteren naar je gevoel. Voel je je er goed bij? Kun je je kind hier met een gerust hart achterlaten? Als het antwoord op deze vragen ja is, dan heb je waarschijnlijk het juiste kinderdagverblijf gevonden!

Xpect013: voor ieder kind

Bij Xpect013 vind je meer dan 40 kinderopvanglocaties in Tilburg. Of je nu op zoek bent naar een kinderdagverblijf met een bepaalde pedagogische visie, een speciale focus op natuur of sport, of een locatie in jouw buurt, bij Xpect013 vind je het. Bekijk hier al onze locaties.