Groene kinderopvang Tilburg

Groene kinderopvang: verbinding met de natuur

Het begrip ‘groene kinderopvang’ zegt je misschien niet gelijk iets, het is ook een ontzettend breed begrip. Met groene kinderopvang wordt opvang bedoeld waar er ruimte is voor natuurbeleving en waar er aandacht is voor al het moois wat de natuur te bieden heeft. Bij ons staat groen voor gezonde voeding, duurzaamheid, beweging en de natuur. Zo spelen we met modder, werken we samen met de kinderen in de moestuin en gaan we op ontdekking in de ontdektuin! Zowel in de zomer als winter, zowel wanneer de zon schijnt als wanneer het regent. Daarnaast werken we op ons groene kinderdagverblijf zoveel mogelijk met duurzame en natuurlijke materialen.

Verbinding met de natuur: spelen, fantaseren en verwonderen!

Het is geen toeval dat verwondering en natuur samen komen bij de groene locaties van Xpect013. Nergens kunnen kinderen meer hun energie en fantasie kwijt dan in de natuur. Maar waarom vinden wij de verbinding leggen met de natuur zo belangrijk? De wereld kent steeds meer prikkels, ook voor (kleine) kinderen. De natuur brengt rust en ontspanning en kan tegelijkertijd ook zorgen voor inspiratie. De kinderen spelen, fantaseren en verwonderen zich over alles wat ze zien. En onze pedagogisch professionals fantaseren met ze mee en praten over alles wat ze zien en beleven.

We houden ons bijvoorbeeld bezig met de verschillende seizoenen, het ruiken en voelen van planten en het spelen en 'schilderen' met modder. Op onze groene kinderopvanglocaties zijn de kinderen iedere dag buiten, ook als het wat minder lekker weer is.

Stampen in de plassen is namelijk ook heel erg leuk! De meeste locaties hebben overalls en regenlaarsjes, maar we kunnen niet beloven dat de kleertjes eind van de dag nog schoon zijn... 

Ook baby’s worden erg rustig van de natuur. Bij bijna al onze groene kinderdagverblijven kunnen baby's buiten slapen in de speciale buitenbedjes, waar ze heerlijk liggen uit de zon en uit de wind, maar wel de voordelen hebben van slapen in de buitenlucht. Baby's maken in daglicht meer vitamine D aan, de buitenlucht is goed voor de luchtwegen van baby's en bovendien slapen kindjes veel langer en dieper door de fijne geluiden van de natuur (vogeltjes, wind of regen). Mocht je je kind toch liever binnen laten slapen dan kan dat natuurlijk ook.

Groen kinderdagverblijf Tilburg

Gezonde voeding uit eigen moestuin

Bij onze groene kinderopvang staat ook gezonde voeding centraal. Kinderen worden gestimuleerd groente, fruit en andere voedzame maaltijden te eten. Veel van onze kinderopvanglocaties hebben dan ook een eigen moestuin, waar de pedagogisch professionals samen met de kinderen groenten verbouwen én natuurlijk eten. Leren en smullen tegelijk! 

Voordelen van groene kinder­opvang

  • De natuur gaat stress tegen
  • Het stimuleert de ontspanning
  • Kinderen leren op ons groene kinderdagverblijf plezier te hebben aan het buiten zijn
  • Kinderen spelen gevarieerder en geconcentreerder
  • Het heeft positieve invloed op ontwikkeling en welzijn van kinderen
  • Kinderen leren gezond(er) te eten
  • Voor later; het levert meer bewustzijn op rondom duurzaamheid en milieuproblemen
Groene kinderopvang

Zoek je een groene kinderopvang bij jou in de buurt? 

Bekijk onze locaties!