Aanvullende informatie

* Groene kinderopvang
* Gezonde voeding
* Uitstapjes en muziekids
* Baby- en kindergebaren
Kinderopvang Leijpark

Groene kinder­opvang

De voordelen van groene kinderopvang:
* De natuur gaat stress tegen;
* Het stimuleert de ontspanning;
* Kinderen leren op ons groene kinderdagverblijf plezier te hebben aan het buiten zijn;
* Kinderen spelen gevarieerder en geconcentreerder;
* Het heeft positieve invloed op ontwikkeling en welzijn van kinderen;
* Kinderen leren gezond(er) te eten;
* Voor later; het levert meer bewustzijn op rondom duurzaamheid en milieuproblemen.

Gezonde voeding

Bij onze groene kinderopvang staat ook gezonde voeding centraal. Kinderen worden gestimuleerd groente, fruit en andere voedzame maaltijden te eten. Met gezond en gevarieerd eten leggen we een basis waar kinderen een leven lang plezier van hebben. We hebben altijd volop vers fruit in huis, zoveel mogelijk biologisch. Er gaan bij ons heel wat aardbeien, bananen, appels, kiwi’s en mango’s doorheen! Per seizoen bekijken we het aanbod en maken daaruit een keuze. Gezond eten betekent ook dat we standaard kiezen voor volkoren brood. Om de smaakontwikkeling te stimuleren, duiken we met de peutergroepen regelmatig de keuken in om samen wat lekkers te maken: een gezonde smoothie, voedzame bananenpannenkoeken of een bordje macaroni. Al dat smeren en pellen is ook nog eens goed voor de motoriek. In de middag krijgen de kinderen een groentebordje met bijvoorbeeld tomaat, komkommer, avocado, paprika en gestoomde bloemkool. Ook weer zoveel mogelijk biologisch.

Tussen de middag eten we samen een gezonde boterham en één keer per week eten we ‘s middags warm. Daarbij hechten we veel waarde aan gezonde voeding: we eten veel groente en fruit als tussendoortjes, we drinken het liefst water en thee en met de lunch eten we vers volkoren brood van de bakker met allerlei soorten gezond beleg zoals ei, dadelspread of zuivelspread. Op de dag dat we warm eten, koken we samen met de kinderen. We koken vaak met het seizoen mee, in de winter een lekkere stamppot en in de zomer een frisse pastasalade. Kun je een ei pellen, of een paprika schoonmaken? Het is natuurlijk superleuk als je zelf aan de maaltijd hebt meegeholpen. Echt een succes-momentje. En daarna lekker smullen.

Kinderopvang Leijpark

Uitstapjes en muziekids

Bij Leijpark gaan we avontuurlijk de wereld verkennen met onze eigen bolderkar! Wij nemen regelmatig de bolderkar mee op ontdekkingsreis door de buurt. Deze uitstapjes stimuleren niet alleen de zintuigen van onze kleintjes, maar bieden ook talloze leerkansen terwijl de ze natuur ontdekken en sociale banden versterken. Hierdoor wordt de wereld voor onze kinderen elke dag een stukje groter! Wij gaan geregeld met de kinderen op uitstapje. Dit kan bijvoorbeeld bij verschillende thema’s zijn.

Muziekids: tweemaal per week brengen wij een met onze oudste kinderen een bezoekje aan de Muziekids in het Elisabeth ziekenhuis. Dit is een muziekstudio in het naastgelegen ziekenhuis. Hier beleven de kinderen ontzettend veel plezier met hun muziekbeleving. Ze kunnen mee zingen met de verschillende liedjes, kennis maken met instrumenten, zelf muziek maken en dansen!

Kinderopvang Leijpark

Baby- en kindergebaren

Ontdek baby- en kindergebaren bij ons kinderdagverblijf! Door deze vorm van communicatie leren onze kleintjes hun behoeften te uiten nog voordat ze kunnen praten. Dit bevordert de taalontwikkeling en creëert een betrokken en warme omgeving waarin elk kind zich gehoord en begrepen voelt. Baby- en kindergebaren zorgt voor een intensievere interactie met kinderen en verhoogt de pedagogische kwaliteit op de groep. Het vermindert stress bij kinderen, omdat ze beter begrepen worden en zich beter kunnen uiten. Medewerkers hebben meer inzicht in de behoeftes en ontwikkeling van de kinderen. Activiteiten en het dagritme verlopen soepeler, omdat gebaren alles voorspelbaar maakt en de kinderen gemakkelijker meebewegen. Dit programma is vanuit de praktijk samengesteld en is effectief gebleken in het verhogen van de pedagogische kwaliteit op de groep. De baby- en kindergebaren zijn als ondersteuning van de taal op de groep.

Vanaf zes maanden oud kunnen baby’s betekenisvolle gebaren maken en daarmee aan ouders en verzorgers hun behoeften duidelijk maken. De meeste kinderen beginnen tussen 12 en 18 maanden met spreken. De periode tussen het moment dat een kind taal kan begrijpen en het moment waarop het woorden kan spreken kan met baby- en kindergebaren goed worden overbrugd.

Voordelen baby- en kindergebaren

* Minder frustratie en verdriet omdat kinderen zelf kunnen aangeven wat er aan de hand is of wat ze graag willen;
* Kinderen kunnen uit zichzelf vertellen wat ze zien waardoor je meer inzicht krijgt in de interesses van kinderen;
* Met baby- en kindergebaren overbrug je de periode van taal begrijpen naar kunnen praten;
* Het taalverwervingsproces wordt veel eerder actief gestimuleerd waardoor kinderen op jongere leeftijd begrijpen dat tekens (woorden of gebaren) staan voor voorwerpen, personen en handelingen.
* Met baby- en kindergebaren kunnen kinderen het initiatief nemen om een gesprek te starten;
* Wanneer kinderen beginnen met praten, lijken veel woorden op elkaar. Met gebaren krijg je een ‘ondertiteling’ van het gebrabbel waardoor misverstanden voorkomen worden en je direct weet waar kinderen over praten;
* Bij meertaligheid vormt gebaren een brug tussen de talen en kan het anderstalige gebrabbel van kinderen makkelijker begrepen worden;
* Met baby- en kindergebaren snap je eerder wat er in je kind omgaat en kan je daarop inspelen, voelen kinderen zich begrepen en hoeven kinderen niet boos of verdrietig te worden.