overblijven

Overblijf­vrijwilliger

Word overblijf­vrijwilliger

Als vrijwilliger speel je een cruciale rol in het borgen van een positieve en plezierige ervaring voor de kinderen en leerkrachten.

 

Functieprofiel: 

Basisschool Armhoefse Akker is een echte buurtschool waar onze leerlingen zich ontwikkelen vanuit een fijn pedagogisch en sociaal-emotioneel klimaat. Een goed welbevinden is de basis voor leerlingen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.

Tussenschoolse opvang is in de huidige schooldagindeling een belangrijk onderdeel. Basisschool Armoefse Akker vindt het van belang dit goed geregeld te hebben. 

Voorop staat om tijdens het overblijven een plezierige sfeer te creëren waarin voor kinderen voldoende tijd is om ontspannen te eten en buiten te spelen.

 

De organisatie

Het overblijven wordt georganiseerd door de school, in samenwerking met vrijwilligers. De coördinatie van het overblijven zal uitgevoerd worden door Nona van Berkel.

Alle kinderen hebben een uur pauze tussen de middag, daarin eten zij 20 minuten met een leerkracht (bij de jongste kinderen zal dit iets langer duren). Vervolgens zullen zij buiten gaan spelen en om 12.50 uur weer naar de klassen gaan, de eigen leerkracht is dan weer in de groep.  Het buitenspelen is onder toezicht van leerkrachten/onderwijsassistenten en/of vrijwilligers. Zij zorgen voor begeleiding en houden toezicht bij het binnen- en buitenspelen en zorgen samen met de kinderen voor een ontspannen, gezellige sfeer, waarbij respect voor elkaar een grote rol speelt.

 

Dit houdt het werk in:

Het begeleiden van een groep kinderen (tussen 4 en 12 jaar) tijdens het eten en tijdens het spelen of korte activiteiten (spelletje, knutselen, tekenen/kleuren). 

De tijd investering is 30 tot 60 min per keer van 12:00 - 13:00 uur

De taken zijn:

 • Zorgen voor een positieve en gezellige sfeer tijdens het overblijven.
 • Luisteren naar kinderen en hun verhalen over gebeurtenissen rond school en thuis. 
 • Er op toe zien dat de regels en afspraken worden nageleefd en ondernemen van actie indien nodig.
 • Stimuleren van kinderen om tot spel te komen op het schoolplein indien nodig.
 • Verantwoordelijk voor het schoon en netjes achterlaten van de overblijfruimtes en er op toe zien dat zowel binnen als buiten al het speelgoed / materialen van de overblijf/pauze worden opgeruimd aan het einde van de pauze.

 

Dit wordt van je verwacht:
 • De dagen waarop de leerlingen overblijven zijn maandag, dinsdag, donderdag en/of vrijdag. Niet in de schoolvakanties. Je bent één of meerdere dagen per week betrokken. Dit gebeurt in overleg. 
 • Je werkt meestal samen met een team overblijfvrijwilligers, dat onder leiding staat van een coördinator (in dit geval Nona van Berkel)
 • Ervaring met (groepen) kinderen is een pré.
 • Je sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen en / of verdiept je hier in. 
 • Je kunt grenzen aangeven en kinderen stimuleren conflicten zelf op te lossen.
 • Een goede beheersing van de Nederlandse taal is vereist.
 • Het is vooral belangrijk dat je het leuk vindt om met kinderen om te gaan en hier plezier in hebt.

 

Begeleiding:

Nona van Berkel is vanuit de basisschool de coördinator die je kan ondersteunen bij algemene vragen, knelpunten of problemen. De leerkracht is er voor inhoudelijke en pedagogische vragen en knelpunten of problemen.

De basisschool vraagt voor alle vrijwilligers een Verklaring Omtrent het Gedrag aan. Deze VOG is nodig voor iedereen die voor de basisschool in de tussenschoolse opvang actief is. Indien deze verklaring niet wordt verstrekt of indien iemand daar niet aan mee wil werken, zal de school deze persoon niet kunnen inzetten bij haar activiteiten.

 

Waardering:

Als vrijwilliger ontvang je een vrijwilligersvergoeding per keer dat je aanwezig bent. Je krijgt een vergoeding van 10 euro per meegedraaide middagpauze. Dit geldt ook voor ouders die zich structureel inzetten.

Ook voor gemaakte reiskosten woon- werkverkeer is er een kilometervergoeding van 0,23 euro per km op basis van reizen van postcode naar postcode.

Basisschool de Armhoefse Akker biedt de vrijwilligers mogelijkheden tot scholing, bijv. een pedagogische cursus of BHV /kinderEHBO.

Vrijwilligers zijn onderdeel van het team en worden uitgenodigd voor de zomer- en kerstborrel. Daarnaast ontvangen zij een kaartje met hun verjaardag en een kleine attentie met kerst.

 

Doe mee

Doe mee en maak deel uit van ons team bij Basisschool Armhoefse Akker, waar jouw inzet wordt gewaardeerd en waar we samen bouwen aan een stimulerende omgeving voor onze leerlingen. Samen zorgen we ervoor dat de TSO een waardevolle en plezierige ervaring wordt voor alle kinderen! We kijken ernaar uit om je te verwelkomen en samen te werken!

 

Interesse?

Neem contact op met Nona van Berkel. Mail naar [email protected] of bel naar 013-5434237. Nona is bereikbaar op maandag, donderdag, vrijdag.