Ramadan

Ramadan & lesgeven

Voor Figen, leerkracht bij Kindcentrum Christoffel, is de Ramadan meer dan enkel niet eten en drinken. Het is een heilige maand vol bezinning, liefdadigheid, spirituele groei en samenzijn met familie en vrienden.
Een dag tijdens de ramadan 

De dag begint vroeg met een maaltijd voor zonsopgang. Daarna stort Figen zich vol energie op haar werk als leerkracht. "Gedurende de dag is het soms best pittig", vertelt ze. "Maar ik tank weer bij door gezond te eten tijdens de maaltijden tussen zonsondergang en zonsopgang en op tijd rust te nemen.” 

Het hoogtepunt van de dag is toch wel de iftar, het moment waarop het vasten wordt verbroken met een maaltijd samen met dierbaren. "Daar geniet ik echt het meest van. Samen eten, verhalen delen en de verbinding voelen met familie en vrienden. Dat maakt de Ramadan voor mij zo bijzonder." 
 

Ondersteuning op school 

Gelukkig voelt Figen zich op school goed ondersteund tijdens de Ramadan. "Mijn collega's vragen regelmatig hoe het met me gaat en dat is erg fijn. Ze tonen begrip en zijn erg geïnteresseerd.”
 

De Ramadan in de klas 

De leerlingen in de klas (groep 4) van Figen zijn nog te jong om te vasten. De oudere leerlingen besteden wel aandacht aan de Ramadan. "Op school praat je over allerlei soorten tradities, zo ook de Ramadan. Zo leren de kinderen meer over deze belangrijke maand voor moslims."
 

Misverstanden 

Helaas zijn er nog veel misverstanden over de Ramadan. "Veel mensen denken dat het alleen maar gaat om niet eten en drinken", vertelt Figen. "Maar de Ramadan is veel meer dan dat. Het is een tijd om stil te staan bij jezelf, je spirituele groei te bevorderen en iets goeds te doen voor anderen."

Tips voor collega's

Voor collega's die ook meedoen aan de Ramadan heeft Figen nog een paar tips:

  • Belast jezelf niet teveel. Vooral in het begin van de Ramadan kan het extra pittig zijn. Zorg ervoor dat je tussendoor even kunt relaxen.
  • Tijdens de suhoor (maaltijd voor zonsopgang) en de iftar (na zonsopgang) is het belangrijk om gezond te eten en te drinken.
  • Ramadan kan een uitdaging zijn, vooral als je een drukke baan hebt. Wees geduldig met jezelf!
Figen

De Ramadan is een bijzondere tijd voor moslims over de hele wereld. Xpect013 wenst alle deelnemers een fijne periode toe.