
Onderwijs anders organiseren: een toekomstgerichte aanpak
Waarom deze pilot?
De pilot is ontstaan uit de noodzaak om het onderwijs anders te organiseren. Het lerarentekort dwingt scholen om creatief te zijn, maar voor Pendula is het ook een kans om het onderwijs te verrijken. Schooldirecteur Monique Aarts legt uit: "Het begon bij het nadenken over het lerarentekort. Hoe kunnen we anders organiseren, zodat we minder leerkrachten nodig hebben en tegelijk een rijk aanbod bieden waar kinderen van aangaan?"
Brede talentontwikkeling biedt een antwoord op deze uitdagingen door kinderen in aanraking te laten komen met verschillende leergebieden. Naast de basisvaardigheden taal en rekenen, is er altijd aandacht voor één van de grotere thema’s uit de Pendula boom: Gezond & Bewegen, Natuur & Cultuur, Wetenschap & Technologie en Burgerschapsvorming.
Talentdagen
Een belangrijk onderdeel van de pilot zijn de talentdagen in de groepen 5 t/m 8. Vier dagen per week staan basisvaardigheden zoals taal en rekenen centraal. De vijfde dag staat volledig in het teken van talentontwikkeling. Op deze talentdagen werken leerlingen samen met interne en externe experts aan thema’s als gezond en bewegen, natuur, techniek, technologie, cultuur en burgerschap.
Tijdens de eerste pilot werd het thema ‘Groei en Leven’ uitgediept. In samenwerking met organisaties zoals het Natuurmuseum, IVN Natuureducatie, de Klassenboer, moestuincoach en Un bietje groen, ontdekten kinderen hun talenten op een praktische en interactieve manier. "Kinderen mogen zelf kiezen. Tijdens de kick-off krijgen ze pitches van verschillende workshops en maken ze hun voorkeuren kenbaar. Dit vergroot hun motivatie en betrokkenheid enorm.", vertelt Monique.


Doorontwikkeling
Naast de praktische uitvoering wordt de impact van de talentontwikkeling onderzocht. Hoe sluit het aan bij de leerdoelen en hebben we een dekkend aanbod vanuit de SLO doelen? Hoe stimuleren we onderzoekend leren binnen de kaders van het curriculum?
Digitale geletterdheid is een vast onderdeel van de talentdagen. Kinderen werken met rijke teksten en podcasts, waardoor ze op een vernieuwende manier met taal en media omgaan.
De eerste ervaringen
De reacties op de pilot zijn overweldigend positief. “Kinderen gaan op een heel andere manier naar school,” zegt Monique Aarts. “Zelfs met regen en kou bleven ze enthousiast bij de boer. Kinderen die normaal moeite hebben in de klas, bloeien nu helemaal op.”
Leerkrachten zien hun leerlingen in een nieuw licht. Praktijkgericht werken maakt abstracte kennis tastbaar. Een mooi voorbeeld: bij de boer leerden kinderen over oppervlakteberekening door zelf een hectare uit te zetten met touwen. Op deze manier komt rekenen tot leven.


De toekomst
Na deze succesvolle eerste pilot werkt Kindcentrum Pendula verder aan structurele talentdagen. De uitdagingen liggen bij het optimaal inpassen van talentontwikkeling in het rooster en het integreren van leerdoelen. Daarnaast wordt onderzocht hoe talentdagen kunnen bijdragen aan het verminderen van het lerarentekort, bijvoorbeeld door pedagogisch professionals een bredere rol te geven en de samenwerking tussen onderwijs en opvang te versterken.
Monique: “Dit is onderwijs van de toekomst. We willen kinderen een doorlopende ontwikkellijn bieden, waarbij leren en ontdekken hand in hand gaan.”
Met deze pilot laat Kindcentrum Pendula zien dat anders organiseren niet alleen noodzakelijk is, maar ook nieuwe kansen biedt. De combinatie van talentontwikkeling en innovatieve onderwijsvormen maakt het onderwijs rijker en beter opgebokst tegen de toekomst.

